Objavio: danijela88 | Veljača 5, 2011

Nastanak imena Hercegovina

O postanku imena Hercegovina poznata je teorija kako je dobila ime nakon što se Stjepan Kosača proglasio hercegom.
No, kako navodi Risto Milićević u svojoj knjizi ‘Hercegovačka prezimena’ , u Hercegovini se održala jedna stara turska priča koja nema nikakve veze sa hercegom Stjepanom.
Ovu priču je ispričao jedan starac, muhamedanac iz Hercegovine, još u polovini 19. Stoljeća, a tadašnji kroničar zabilježio.
„Čim je Bosna i Hercegovina, Bog ti pomogao, bila fet učinjena od Turčina, odmah nizami (vojnici) stanu iskati izum (dopust) da odu malo u svoj vijalet na selamluk (viđenje) i na tevdih (ladanje), biva da malo promijene hariju (zrak) jer nikako nijesu mogli obikavati našu vrućinu i žegu. Mnogi od njih, koji nijesu bili više godina kod kuće, dobiju teskeru (putnicu) da mogu ići. Kad su došli tamo u svoju domovinu, već odakle je koji bio, stanu ih zapitkivati njihove emšerije (poznanici) i jarani o svemu i svačemu, i kakva je ta gjaurska zemlja i kakvi su kauri. Oni im počnu svašta pričati, a od Hercegovine im još reknu nabaška (posebice) kao da su se svi sto godina zdogovarali i ovo: „Para yok, herseng čok“, što je biva, efendum, po naški, „Para nema, a kamenja bukader (i odviše).
O tome začuje polagano i sultan u Stambolu pa sabere na divan (vijeće) sve svoje mušire, valije i vezire (razni dostojanstvenici u Otomanskom carstvu) te ih zapita kako će novo ime nadjeti toj gragjanskoj zemlji uza ind gjaurima jer mu je dosta askera (vojnika) pozobala, dok ju je zauzeo. Na to se digne jedan stari paša, koji je bio u Hercegovini, kako je baskin (zgodno) pa onoj nizamskoj ‘herseng’ – ‘puno kamenja’ nadjenuti ime i cijeloj zemlji, jer ima i onako plaho puno kamenja. Sultan i vas divan na to kail i razi bude (privoli), te po askerskoj riječi ‘herseng’ prozva zemlju Hercegovinom.“ (Risto Milićević, Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.str.36-37)

Oglasi

Responses

  1. ovaj Stjepan Kosača je trazio pomoc od koga je god mogao, zbog prijetece navale Osmanlija, pa tako mu je austrougarska predlozila da sebe i kamenjar Bosne proglasi hercegom i hercegovinom, sto je inace preuzeto iz njemackog -herzog- sto znaci plemic.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorije

%d bloggers like this: