Objavio: danijela88 | Kolovoz 8, 2010

Narodni običaji (Hercegovina)

(originalni zapisi prema kazivanju)

Običaji za Badnjak i Božić

Na Badnji dan ujitra domaćin bi donosijo prid kuću badnjake. Ondan bi usiko iver od badnjaka i stavijo u njivu. Svaka kuća bi imala tri badnjaka, nji je domaćin unosijo u kuću govoreć: „Na dobro vam došlo Badnje veče“, a jedna od žena bi ga posipala žitom i prskala posvećenom vodon. Stavijo bi badnjake na ognjišće dva jedan do drugog a trećeg priko nji. Ondan bi na jedan uriza jaram pa bi posipo vinon i onon vrston žita za koju je tijo da mu dobro rodi te godine.
Na vatru od ti badnjaka bi se stavljalo peć zaoblica i božićna pogača. Oni badanjak di je jaram bijo čuvo se i palijo na Novu Godinu, a ovi šta su izgorili njijov pepeo bi se u njivu baca. Ujutra bi išli na misu. A ka bi se vratili s mise postavljo bi se ručak. Prvo se božićna pogača stavila a na nju sud sa žiton di bi bile tri sviće. Svića bi se palila na vatri od badnjaka i ondan bi se govorilo: „U dobar čas, u ime Isusovo, ka se užegla, užegla, ka se utrnula, utrnula. Sve nek bilo u ime Isusovo, u dobar čas.“
Posle jela sviće bi se gasile komadon pogače umočene u vino i govorilo bi se: „Kako se ova svića utrnula tako se zloća i opačina ugasila“. Taj komad bi se dava dici da ji ne boli grlo, kokošma da bolje nose il ovcan. A virovalo se da će prvi umrit oni koji stoji spram svići koja se prva utrne. Posli ručka išlo bi se u komšija na čestitanje i veselilo bi se.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorije

%d bloggers like this: