Objavio: danijela88 | Kolovoz 8, 2010

Narodni običaji (Hercegovina)

(originalni zapisi prema kazivanju)

Ženidbeni običaji

Prija bi se momci i cure upoznavali čuvajuć stoku il kod crkve na derneku. Ka se cura dopane momku on joj dolazijo na silo, na ćosanje. Obično bi dolazili momci utorkon, četrvtkon , suboton i nediljon naveče na silo a petkon bi išli udovci. Svaka cura za udaju jimala je u kući il u pojati sobu di bi joj momak na silo dolazijo.
Znali bi ćaća i mater da jim momci dolaze al bi momci opet bižali od nji da ji ne vide. A prija bi bilo vazda više momaka neg cura a ratovi bili išlo se radit u instranstvo. Vinčanja bi bila na sv. Katu a ‘zamiračina’ na Svi Svete na derneku na Brigu. I kad bi se nekon momku svidila cura on bi je nagazija nogon. A brak bi se sklapa ‘rakijon’ a bilo je i otmica.
Kad bi cura ošla s momkon a da mater i ćaća nisu znali. Ondan bi je on odveo u kuću od neki rođaka jer ne smi nevinčana u kuću.
Na ‘rakiju’ bi išli samo muškadija nosili bi ranu i piće a svekrva bi po njima poslala curi vune i tako to. Kad prosci naiđu ondan bi ukućani vrata zatvorili prid njima a ondan bi se oni ko putnici prestavili ka da traže konak da prinoće.
Ondan bi ji pustili u kuću pa bi starešina kaza domaćinu da su čuli da u nji ima neka cura za udaje a oni imaju momka za ženit se pa ako je curi draga volja nek dođe i jami biljeg.
Ondan bi domaćin naredijo da dovedu curu i ondan bi nevista izvodila jenu po jenu dok nebi prava došla. Ondan bi prosac izvadijo jabuku s paran i stavijo na siniju i kaže: Domaćine ja tražin tvoju ćer za mog sina i pitan u Boga sriću i blagoslov a u tebe tvoju ćer za moga sina. Ako je draga volja nek cura jami jabuku.
Ondan bi cura poljubila ćaću i mater i dala in jabuku i sila do starešine. Pa bi se veselilo do zore. Ondan kad bi pošli cura bi jim dala terluka i kanica. Sutra ujitra bi se išlo ‘na prsten’. Išli bi cura s braton i momak s ćaćon. Ondan petnes dana prija vinčanja momak bi pozivo svatove. Prija bi samo muškadija išla u svatove a išla je s njima i po jedna žena ‘enga’ mladoženjina sestra il rodbina. Išlo bi se na konjin i ogrnili bi se crvenon kabanicon.
Starešina je bijo stariji čovik, on bi naređiva ka se šta radi. Buljubaša bi išo na čelu i nosijo bi na kapi pero od pivca. Bijo je i barjektar , on bi nosijo zastavo i ondan kad bi došli u mlade on bi je stavijo na krov ili na drvo pa je neka neko ukrade ondan on plaća da je vrate.
Čauš je išo na kraj svatova nudijo pićen one koji bi prolazili i šalijo se. On je čuvo konja koji je nosijo ranu i piće koje se nosilo u mlade. Konj di je bilo ruvo bi ima na čelu ogledalo radi uroka. A ka bi išli po ruvo plaćo bi se otkup za ruvo a na sanduku bi sidila nevistina sestra i tražila pare za ključ o sanduka. U ruvu bi bila kudilja s vunom, ječerme, gunji i tako. Mladoženja nebi išo sa svatovin. Bijo bi u crkvi i ondan bi išo sam da dočeka svatove i sve da pripremi. A mlada bi kad bi izišla iz crkve stavila bilu krpu. I kad bi svatovi došli u mladoženje ondan bi ji dočekalo ‘kolo divojaka’.
Nevista bi dok je na konju pribacivala jabuku s param priko kuće ondan bi joj dali malo dite da ga dariva. Pa bi ondan išla mišat lonac i ostavila bi na njem jabuku s param, pa bi poljubila svekrvu. Posle večere ninala bi se jabuka, zakačili bi je na konac o gredu i zaljuljala bi se najprvo starom svatu da dariva mladence. Ondan kum kaže kolko je dao pa se jabuka ninala prema svim ostalim svatovim.
Uveče stari svat naredi da mladenci iđu na spavanje. Ondan i kum i diver odvedu u pojatu i poškrope vodon. Sutra ujitra mlada bi išla po kućan po selu di bi je darivali ranom, a kum i diver bi kupili kokoši po torovim. O ručku bi mlada davala poklone svatovim i ukućanim i oni bi nju darivali. Posli tog stari svati bi naredijo da se svatovi raziđu.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorije

%d bloggers like this: