Objavio: danijela88 | Kolovoz 7, 2010

Povijest Bosne i Hercegovine! (Iliri i Slaveni)

(preuzeto s wikipedije)
Od 6. stoljeća počinje dolazak i naseljavanje Slavena na području dadašnje Bosne i Hercegovine. U to doba, Slaveni su asimilirali tamošnje Kelte, Ilire i Rimljane te su primili kršćanstvo, a razvivši vlastite kulturne i umjetničke oblike, oblikovali su političke institucije i na kraju vlastitu državu koja će trajati do 15. stoljeća.

Zbog djelomične izoliranosti regije od glavnih kulturnih i političkih strujanja svoga doba, ostavljen je relativno mali broj kulturnih, vjerskih i sekularnih spomenika osim stećaka. Prvi stećci u Bosni datiraju iz 1080., a najpoznatniji i najstariji očuvani je onaj iz 1094. godine. Prvi put se ime Bosna spominje u djelu Konstantina Porfirogeneta u djelu “O upravljanju carstvom”. Od toga vremena Bosna se razvila od male “zemljice”, koja nije činila više od 20% sadašnje Bosne i Hercegovine, u samostalno bosanskog kraljevsto nekoliko stoljeća kasnije koje je uključivalo oko 70% današnjeg prostora Bosne i Hercegovine i znatan dio današnje Crne Gore i Hrvatske.

Prostor koji su Slaveni naselili pripadao je najprije Bizantu, ali s vremenom je većina sadašnje Bosne i Hercegovine potpala hrvatskoj državi u vrijeme hrvatskih narodnih vladara Trpimirovića (9. – 11. stoljeće) s kraćim periodima srpske vladavine (npr. za vladanja velikog župana Časlava), a kasnije je bila u sklopu hrvatsko-ugarskog kraljevstva pod ugarskim vladarima (Arpadovići) s periodima bizanske vlasti.

Dolazak Slavena

Mada su tokom 5. i 6. stoljeća kroz Bosnu i Hercegovinu prosle nebrojeni narodi koji su iza sebe ostavljale pustoš, katastrofa je uslijedila krajem 6. i početkom 7. stoljeća, kada su se pojavili Avari i Slaveni. Godine 602. presli su Savu i upali na teritoriju Bosne i Hercegovine.
U roku od nekoliko godina na početku 7. stoljeća, stupila su na scenu još dva slavenska plemena: Hrvati i Srbi. Sudeći po zapisima bizantskog povjesničara i cara Konstantina Porfirogeneta (koji je pisao 300 godina kasnije, ali se služio carskim arhivima), Hrvate je na Balkan pozvao tadašnji bizantski car Heraklije da istjeraju napasne Avare. Srbi, prema Konstantinu, nisu bili angažirani da se bore protiv Avara, ali su bili povezani s Hrvatima i došli su na Balkan u isto doba. Bizantsko carstvo, kojemu je pripadalo područje današnje Bosne i Hercegovine, bilo je u to doba oslabljeno velikim i teškim ratovima u 6. stoljeću, te zauzet borbom protiv Perzijanaca na istoku u 6. i 7. stoljeću pa nije imalo snage obraniti ta područja i druge susjedne pokrajine. Većina znanstvenika vjeruje da su i Srbi i Hrvati bili slavenska plemena s iranskom vladajućom kastom, ili da su prvobitno bili iranska plemena koja su stekla slavenske podanike.

Negdje na početku sedmog stoljeća oba su plemena osnovala svoja kraljevstva u srednjoj Europi: “Bijelu Hrvatsku”, koja je obuhvaćala dio današnje južne Poljske, i “Bijelu Srbiju”, u današnjoj Českoj. Odatle su se i jedni i drugi doselili na zapad Balkana. U vrijeme kad su oni došli na Balkan ondje je već postojalo brojno slavensko pučanstvo i brojnije od svih Srba i Hrvata zajedno.
Srbi su se naselili na području koje odgovara današnjoj jugozapadnoj Srbiji (teritoriju kasnije poznat pod imenom Raška), Soli (oko Tuzle) te Bosnu (gornji tok rijeke Bosne), a s vremenom su proširili svoju vlast na teritorij Duklje (današnja Crna Gora) i Huma (Zahumlja odnosno današnja Hercegovina).
Hrvati su se naselili otprilike na području koje odgovara današnjoj Hrvatskoj, u koju je bio uključen i veći dio današnje Bosne, osim istočnog pojasa doline rijeke Drine. Lokalno je slavensko pučanstvo bilo organizirano na tradicionalnoj plemenskoj osnovi: hijerarhija jedinica počinjala je od porodice, porodice su bile udružene u rodove, a rodovi u plemena. Teritorij jednog plemena zvanom župa vladao je teritorijalni poglavar zvani župan..
Vjerovali su u tradicionalne slavenske bogove.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorije

%d bloggers like this: